Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ… ΠΑΡΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΑ


Τι γίνεται στα μέρη μας; 

Η φύση μας φέρθηκε γενναιόδωρα και μας χαρίζει πλούτο, εμείς πως της φερόμαστε;  Καταστρέφουμε αυτό τον πλούτο εν ονόματα του πλούτου ή από άγνοια, είτε και από τα δυο.

Έχουμε όλοι μερίδιο της ευθύνης.
Φταίει και αυτή η αγνοία… 
Είναι όμως καιρό να μάθουμε επιτέλους! Υποτίθεται ότι εξελισσόμαστε……


Υπάρχουν ευθύνες όλων αυτών που πετάνε τα σκουπίδια, τα λήμματα και τα μπάζα όπου να ‘ναι και αυτών που τούς βλέπουνε και δεν κάνουνε τίποτα γι’ αυτό.

Ευθύνες όλων αυτών που κάνουνε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και αρνούνται  με πείσμα να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα των καλλιεργειών.

Ευθύνες όλων αυτόν που πιστέψανε ότι η πρόοδος γίνεται με την μπουλντόζα.

Ευθύνες όλων μας , που αφήσαμε να διαχειρίζονται τον τόπο μια χούφτα εργολάβων, πελατών και διαπλεκόμενων και που δεν μιλάμε φοβούμενοι ότι θα γίνουμε γραφικοί ή θα μας θεωρήσουν ρουφιάνους.

Μήπως έχουμε τους άρχοντες που μας αξίζουν; Έστω… δεν αξίζουν όμως στον τόπο μας.

Σκοπιμότητες, συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν την περιοχή μας σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Υπάρχει πλήρη αναρχία στη διαχείριση των σκουπιδιών και των αποβλήτων, αστικών και βιομηχανικών. 

Σχεδιάζονται καταστροφικές επεμβάσεις (αποστράγγιση βιοτόπου του Αχέροντα για να γίνουν τα έλη οικόπεδα, κυματοθραύστες έξω από τον κόλπο της Πάργα έργο που ενέχει τον κίνδυνο να το μετατρέψουν σε βούρκο) και εγκληματική αμέλεια στην υλοποίηση έργων όπως το βιολογικό καθαρισμό  της Πάργα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρόχειρα και δεν επαρκεί , το  ΧΥΤΑ Καρβουναρίου όπου τα τοξικά στραγγίσματα μολύνουν τα νερά του Κοκκυτού και του Αχέροντα.

Φωτεινή εξαίρεση σε όλα αυτά είναι η ενεργοποίηση ομάδων πολιτών και συλλογών (Παργινίστας, Ναυτικός Όμιλος, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.α) σε εθελοντικές δράσεις για το καθαρισμό διαφορών σημείων της στεριάς και της θάλασσας  και την ανάδειξη παλιών μονοπατιών και κτηρίων.

Για να απαλλαχτούμε από τις συνέπειες της κακοδιαχείριση των αρμοδίων αναγκαζόμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη που δεν φτάνουν να καλύψουν τα έξοδα του Δήμου καθώς η σπατάλη που γίνεται δεν συμμαζεύεται.

Αυτά σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία, γιατί άμα στρέψουμε την προσοχή μας στο σχεδιασμό που γίνεται για μας από την Περιφέρεια και από το Κράτος … το σενάριο είναι εφιαλτικό: αγωγός και εργοστάσια φυσικού αερίου, εξορίσεις, Ειδική Οικονομική Ζώνη… πάνε να μας θυσιάσουν με διαδικασίες fast-track στο βωμό των άπληστων συμφερόντων των πολυεθνικών και της διαπλοκής,

Βόρειο Ιόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου