Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Για καλύτερη υγεία προτιμήστε εποχικά φρούτα και λαχανικά


 Οι εναλλαγή των εποχών αποτελεί ένα φυσικό πρόγραμμα 
για την κατάλληλη επιλογή τροφών. 

Οι κύκλοι των εποχών δεν είναι τυχαίοι και ούτε θα πρέπει να αγνοούνται αν θέλουμε να τρέφουμε σωστά το σώμα μας κατά τη διάρκεια του χρόνου και ζώντας σε διαφορετικά κλιματολογικά περιβάλλοντα. Αν και μπορείτε να βρείτε φράουλες ακόμα και μέσα στον χειμώνα, είναι σημαντικό η διατροφή σας να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα είναι φυσικά πιο θερμά και προορίζονται για να μας δώσουν πάρα πολλά θρεπτικά στοιχεία. Αντίθετα, το καλοκαίρι το σώμα μας χρειάζεται λιγότερη τροφή και περισσότερο δροσερή, οπότε αντίστοιχες τροφές είναι σε αφθονία.

Αν αντιστρέψουμε αυτή την ισορροπία σημαίνει ότι θυσιάζουμε πολλά από τα προνόμια που η μητέρα φύση μπορεί να μας προσφέρει. Επιλέγοντας εποχικά φρούτα και λαχανικά βοηθάμε τις φυσικές διεργασίες του σώματός μας μέσα από φυσική τονωτική αποτοξίνωση. Αυτός είναι ένα επιπλέον τρόπος να αποτοξινώσετε το σώμα σας επιλέγοντας εποχικά βιολογικά λαχανικά και φρούτα.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης φυσικά δεμένα με ιδιαίτερες εποχές του χρόνου, αναμνήσεις και εμπειρίες τις ζωής μας: το γλυκό και ζουμερό δροσιστικό καρπούζι δίπλα στη θάλασσα. Ζεστά μήλα το φθινόπωρο. Πλούσιες και ζεστές σούπες μέσα στον κρύο χειμώνα. Ζουμερά λαχανικά και πρασινάδες τις μέρες της άνοιξης. Αν σαν καταναλωτής επιλέγεις τροφές που δεν είναι εποχής σημαίνει κατά κάποιον τρόπο ότι προδίδεις τις γεύσεις, τις θρεπτικές ουσίες και τα οικονομικά και περιβαντολλογικά οφέλη των εποχικών τροφών.

Οδηγός εποχικής διατροφής: Για να πάρετε όλες τις θρεπτικές ουσίες της τροφής σας θα πρέπει να επιλέγετε εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή αντίστοιχα. Τα εποχικά μενού διαφέρουν από μέρος σε μέρος ανά τον κόσμο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές σε μία και μόνο χώρα. Ωστόσο, ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες που θα σας εξασφαλίσουν την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών κάθε εποχή.


Ανοιξιάτικα λαχανικά και φρούτα

Την άνοιξη είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στα τρυφερά πράσινα λαχανικά με φύλλα που αντιπροσωπεύουν τη φρέσκια και νέα σοδιά της εποχής. Μετά από έναν χειμώνα και την κατανάλωση πιο βαρέων τροφών είναι αναζωογονητικό να καθαρίσουμε και να ελαφρύνουμε το σύστημά μας όπως τα μπουμπούκια και τα λουλούδια της άνοιξης παρουσιάζονται σε αυτή την εποχή της αναγέννησης. Το πράσινο τοπίο της άνοιξης αντιστοιχεί με την πληθώρα πρασινάδων που υπάρχουν αυτή την εποχή όπως ρόκα, σέσκουλα, σπανάκι, μαρούλι, φρέσκο ​​μαϊντανό και βασιλικό. Άλλες θρεπτικές ανοιξιάτικες τροφές που καθαρίζουν το σώμα και το προετοιμάζουν για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι αγκινάρες, πράσα και μπρόκολο. Υγιεινά δημητριακά όπως βρώμη, κινόα, στάρι και κεχρί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται επίσης. Τα φύτρα ακόμα καρπών είναι εξαιρετικά θρεπτικά.
Καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα  
Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, καταναλώστε ελαφρές και δροσερές τροφές ιδιαίτερα φρέσκα φρούτα που βρίσκονται σε αφθονία και λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές κτλ. Τρώγοντας περισσότερες ωμές τροφές αυτή την εποχή του χρόνου προστατεύει τα σώματά μας από θερμοπληξία. Αποφύγετε βαριές τροφές όπως ζωικές πρωτεΐνες. Αποφύγετε γενικότερα την υπερκατανάλωση τροφής και τροφών που είναι δύσκολα στην πέψη τους όπως σοκολάτα, καφές και γλυκά.

Φθινοπωρινά λαχανικά και φρούτα

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή μετάβασης, ενδοσκόπησης και της αφθονίας. Σε αυτές τις πιο δροσερές μέρες τα σώματά μας αρχίζουν να αποθηκεύουν ουσίες για ιδιαίτερη θρέψη που θα χρειαστεί στις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι φυσιολογικά αυτή την εποχή να νιώθουμε την ανάγκη να θέλουμε να απολαύσουμε πιο πλούσιες και συμπυκνωμένες τροφές. Επικεντρωθείτε σε πιο θερμές τροφές όπως καρότα, σκόρδο, κρεμμύδι, άγρια μανιτάρια, κολοκύθια, γλυκοπατάτες κτλ. Φρούτα όπως φρέσκα σύκα, μήλα, δαμάσκηνα είναι επίσης πολύ θρεπτικά. Προσθέστε επίσης περισσότερα ζεστά μπαχαρικά στη διατροφή σας όπως κανέλλα και τζίντζερ. Πιο πλούσια δημητριακά όπως καστανό ρύζι, βρώμη και κριθάρι είναι ιδανικά.
 
Χειμωνιάτικα λαχανικά και φρούτα

Τον χειμώνα επικεντρωθείτε σε πιο πλούσιες τροφές και έχετε κατά νου ότι οι τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν είναι γενικότερα πιο θερμές από αυτές που καλλιεργούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Λαχανικά που φύονται κάτω από το έδαφος είναι ιδανικά την εποχή, όπως καρότα, ραπανάκια, πατάτα, κρεμμύδια και σκόρδο μαζί με μία πληθώρα ξηρών καρπών. Το συκώτι και η ουροδόχος κύστη είναι εκείνα τα όργανα που έχουν σχέση με τον χειμώνα και αυτά τα όργανα μπορούν να ωφεληθούν αυτήν την εποχή με την κατανάλωση κόκκινων φασολιών και μαύρων φασολιών. Τα καλά νέα είναι ότι είναι και η ιδανική εποχή αν θέλετε να φάτε μαύρη σοκολάτα ή κακάο. Καλό είναι να μην το παρακάνετε με τα φρούτα αυτή την εποχή.


Οι πρόγονοί μας έτρωγαν εποχικές τροφές γιατί δεν είχαν και πολλές επιλογές. Εμείς στον αντίποδα μπορούμε να επιλέξουμε την τροφή μας ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά που κυκλοφορούν στην αγορά με γνώμονα την εποχή τους. Εναρμονίζοντας τη διατροφή μας με τον κύκλο της φύσης καθαρίζεται με φυσικό τρόπο το σώμα μας και χτίζεται μία καλή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου