Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Διαταράξεις στο Δήμο Πάργας - Δηλώσεις Λιόλιου και απάντηση Συμβούλων

Δημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις του Δημάρχου και των "ανταρτών" Δημοτικών Συμβούλων με μόνο σκοπό την ενημέρωση.
 Ας βγάλει ο καθ' ένας τα συμπεράσματά του.

 Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Δημάρχου

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… 
       Τον προβληματισμό και τον γέλωτα προκάλεσαν με την συμπεριφορά τους για δεύτερη φορά δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Πάργας χονδροειδώς και αναίτια απουσίαζε σύσσωμη η μείζονος αντιπολίτευση καθώς επίσης και τέσσερεις Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξελέγχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας. Η κοινωνία στο καναλλάκι αναρωτιόταν χθες βλέποντας Δημοτικούς Συμβούλους  να περιφέρονται στα καφενεία την στιγμή που έπρεπε να παρευρίσκονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

            Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητοί κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κανείς σύμβουλος δεν έρχεται με το ζόρι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησαν στις εκλογές να τους επιλέξουν οι και να τους τιμήσουν με την ψήφο τους ως εκλεκτούς για να προτείνουν, να συζητούν ή να διαφωνούν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να βοηθήσουν την κοινωνία όχι να κόβουν βόλτες στην πλατεία Η περιφρόνηση της επιλογής των πολιτών φτάνει τα όρια της ΄΄εξαπάτησης΄΄, λειτουργεί προκλητικά και απαξιωτικά για τη κοινωνία μας.

            Στις αναπτυγμένες κοινωνίες σέβεσαι και σε σέβονται, ακούς και σε ακούνε. Η περιφρόνηση των θεσμών και της κοινωνίας δεν δίνει λύσεις, προβλήματα προκαλεί. Κανείς και ιδιαιτέρα εγώ δεν υπέδειξα ή υποχρέωσα Δημοτικό Σύμβουλο να στηρίξει ή να ψηφίσει οτιδήποτε. Ιδιαίτερα προβλημάτισαν με τις μαγικές τους ικανότητες, έλεγαν από το πρωί ότι το βράδυ δεν θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, με όρους πολιτική μαφίας δεν πάμε πουθενά. 

            Αγαπητοί συνδημότες και αγαπητοί συνάδελφοι προσωπικώς δεν θα υποκύψω σε κανένα εκβιασμό, δεν θα επιτρέψω σε κανένα τρωκτικό, μια τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης που κάναμε 2, 5 χρόνια μαζί με την κοινωνία να πάει χαμένη. Με σεβασμό στο πολίτη και στους θεσμούς θα συνεχίσω σταθερά και αταλάντευτα, χωρίς να επιτρέψω σε αυτούς που πιστεύουν στην παρεοκρατία να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

            Κενό βαρέλι κρότο παράγει. Η πολιτική γίνεται με θέσεις και προτάσεις και έχει πρεσβευτές παλικάρια όχι ριψάσπιδες. Όσο αναφορά τους Συμβούλους τις αντιπολίτευσης, να γνωρίζουν ότι οι εκλογές είναι κοντά και την απάντηση θα μας τη δώσει ο λαός. Για τους Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο μας, θα ήθελα να τους συμβουλέψω να σταματήσουν τάχιστα την πορεία απαξίωσης τους και να τους ζητήσω με τις παραιτήσεις τους να με διευκολύνουν να συνεχίσω το έργο που μου ανέθεσαν οι πολίτες. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είναι προτιμότερο τις λύσεις να τις δώσουμε μόνοι μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του.                        

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΡΓΑΣ


Η ορισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δ. Πάργας για τις 09/09/2013 δεν πραγματοποιήθηκε  και ο λόγος αναβολής της συνεδρίασης εστάθη η απουσία δημοτικών συμβούλων, τόσο της  αντιπολίτευσης όσο όμως και ομάδας δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του κυρίου Λιόλιου, του σημερινού δημάρχου του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Πάργας, που ο συνδυασμός του έφερε την ονομασία: «ΟΡΑΜΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Η ομάδα των τεσσάρων, το τονίζουμε εσκεμμένα και όχι τυχαία ότι έφερε, αφού πλέον δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται  «‘Όραμα Ενεργών Πολιτών», διότι σήμερα αποτελεί προσβολή να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο που μας παραπέμπει σε υψηλούς στόχους, για να ωφεληθούν συλλογικά ΟΛΟΙ οι συνδημότες μας.

Πώς μπορούμε να διατυμπανίζουμε και να δηλώνουμε ότι το ΟΡΑΜΑ του συνδυασμού επέτυχε, όταν ο Δήμαρχος Πάργας μετέτρεψε το συλλογικό Όραμα σε προσωπική του φιλοδοξία και ευτέλισε τον  όρο της συλλογικότητας του θεσμού που λέγεται Δήμος;

Ø  Η πλήρης απομάκρυνση από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις αποτελούν δυστυχώς πραγματικότητα.
Ø  Μικροπολιτικές, μικροπαραταξιακές σκέψεις,  δράσεις και αποφάσεις αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σημερινής  δημοτικής αρχής.
Ø  Η παρέα των κολλητών του Δημάρχου είναι γνωστή σε όλο τον Δήμο Πάργας.

Η ομάδα των τεσσάρων έχει να πει τα εξής:

Ο κ. Λιόλιος εκλέχθηκε δήμαρχος από τους δημοτικούς του συμβούλους εκλεγμένους και μη εκλεγμένους.

Είναι πολύτιμη η συμβολή τους, για θέλαμε όλοι μαζί να δώσουμε νέα πνοή και νέα οράματα σε μία  διοίκηση που τη διέκριναν στοιχεία δυσκαμψίας,  πελατειακής λογικής και  πεπαλαιωμένων πολιτικών προτύπων.

ΟΡΑΜΑ για την ομάδα των τεσσάρων σήμαινε και εμπράκτως κατά την άσκηση διοίκησης και εξουσίας όχι αυταρχικής με στοιχεία μοναρχίας, από πλευράς του Δημάρχου,   αλλά άσκηση μίας εξουσίας με προοπτική και με αναφορά στο ΜΕΛΛΟΝ. 

Ο Δήμαρχος τιμήθηκε μέσω της τιμής που αποδόθηκε από την κοινωνία της Πάργας και του Φαναρίου στους δημοτικούς του συμβούλους.

Ας πάψει να καταφεύγει στον ραδιοφωνικό  και  έντυπο τύπο του Νομού Πρέβεζας και να μιλά και να συμπεριφέρεται απαξιωτικά για καταξιωμένα πρόσωπα σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Αποτελεί για εκείνον όνειδος!!

Κύριε Δήμαρχε,  δεν βασιλεύετε ως ο βασιλιάς: «ελέω Θεού», ουδέποτε αντιληφθήκατε πως έπρεπε να λειτουργήσετε συλλογικά, συνεργατικά και όχι με τον υπερσυγκεντρωτισμό που σας διακατέχει, εξαιτίας της φοβίας και της καχυποψίας σας  για όλα τα αξιόλογα στελέχη που είχατε δίπλα σας.

«Διοικώ δεν συνδιοικώ», είναι η φράση που πυκνά-συχνά λέγατε και εξακολουθείτε να διατυμπανίζετε ως δήμαρχος.  Θα παραμείνει ως ιστορική φράση,  απόδειξη του ιλίγγου της εξουσίας που σας κυρίευσε και δυστυχώς παραμένει ως κατάσταση μέθης και μη επαφής με την πραγματικότητα.

Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα και όχι ζώα), δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες,αυθαιρεσίες και αδικίες και, τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων, κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου, να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Εφαρμόζετε κομπογιαννίτικες στρατηγικές που δεν μας τιμούν εμάς, ως σύμβουλοι του Δήμου Πάργας, αλλά και εσάς ακόμη περισσότερο που διαψεύσατε τις ελπίδες όλων μας και δεν έχουμε λόγο αιτιολόγησης για τις αυταρχικού τύπου πρακτικές σας.

Είμαστε οι άνθρωποι της κοινωνίας του Φαναρίου και της Πάργας, της γειτονιάς, της λαϊκής τάξης, χωρίς να μπορούμε να απομονωθούμε από τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούμε και ζούμε με τους κατοίκους τους.

Είμαστε υπεύθυνοι και καλούμαστε να δώσουμε λόγο καθημερινά για τη λαθεμένη σας πολιτική που ακολουθείτε και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε καθετί που ζημιώνει τους συνδημότες μας.

Είναι προτιμότερη η ρήξη μαζί σας κ. Δήμαρχε, παρά η βαθιά ρήξη με την κοινωνία!

Η ομάδα των τεσσάρων έχει ακόμα πολλά να πει (δεν είναι τυχαία η επισήμανση),  να δώσει και να προσφέρει τόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικής όσο και  κοινωνικής δράσης……. 
 
Αισθανθήκαμε την ανάγκη να απαντήσουμε,  κατόπιν των προκλητικότατων δημοσιευμάτων του Δημάρχου Πάργας, προς τα πρόσωπά μας,  ξεχνώντας πως οι δύο εκ των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων (κ. Σμπίλιας, κ. Κλοτσώνης, κ. Τσίγγος και κ. Ντάση) : η κ. Ντάση και ο κ. Κλοτσώνης έχουν παραιτηθεί από την παράταξη.  Μάλλον κ. Δήμαρχε έχετε ασθενή και πολύ κοντή μνήμη!

Ξανά μετά από δυόμισι χρόνια θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους  συμπολίτες μας  που μας ανέδειξαν στις θέσεις αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου,  θέση τιμητική για εμάς και γι' αυτή την τιμή που μας έκαναν εμείς βρίσκουμε τη δύναμη να αντιστεκόμαστε και να συγκρουόμαστε με καθετί που σας ζημιώνει,  αποδεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική τους και πάντα θα σας ακούμε έως το τέλος της θητείας μας, θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας πρόβλημα, χωρίς καμία υστεροβουλία. Αποτελεί χρέος μας η σωστή λειτουργία του Δήμου, υπηρετώντας το συμφέρον σας.

Θα λειτουργούμε πάντα με κανόνες πολιτικού πολιτισμού, δεοντολογίας και αξιοπρέπειας,  με πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια, με αίσθημα ευθύνης ισότιμα προς όλους τους συνδημότες μας. Δεν διακατεχόμεθα από τον ίλιγγο της εξουσίας.

Δεν θα κάνουμε άλλες διαπιστώσεις, αφήνουμε στους αναγνώστες αλλά και σε όλους τους συνδημότες μας να προβληματιστούν και αυτοί για όσα αναφέρονται σε αυτό το απαντητικό κείμενο, στο οποίο πρέπει να σημειωθεί δεν διακατέχεται από εμπάθεια, νευρικότητα και παραπληροφόρηση. Κάτι που γίνεται εύκολα διακριτό στη συνέντευξη και στις επιστολές του Δημάρχου.  Ούτε θα αναλύσουμε πλήρως την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στον Δήμο αυτή τη φορά.

Αν σήμερα εδώ θέλουμε κάτι να πούμε, είναι γι’ αυτό που μας πονάει, που σας πονάει, που μας πονάει όλους.

Γιατί μέσα από τη θλίψη, την οργή, την απογοήτευση, την αγανάκτηση και το θυμό βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

o   Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με εμφατικό τρόπο ότι όταν η εξουσία αποκόπτεται από τη βάση οδηγείται σε λάθος αποφάσεις .

Συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι ζούμε την περίοδο της αποκάλυψης και της απαξίωσης αυτών που είπανε πολλά και κάνανε λίγα.

Και είναι εντυπωσιακό το ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως το κεντρικό πολιτικό προσωπικό του Δήμου είναι «καμένο»!

o   Υπήρξε μια περίεργη επετηρίδα στον Δήμο μας, στην αξιοποίηση προσώπων σε κρίσιμες θέσεις.
o   Ανακυκλώσαμε τους ίδιους και τους ίδιους χωρίς ποτέ να κάνουμε σοβαρή αξιολόγηση των πεπραγμένων τους στις διάφορες θέσεις.
o   Αναδείξαμε από το πουθενά άτομα και τους εμπιστευτήκαμε σε κρίσιμες θέσεις, με κριτήριο όχι την ικανότητα αλλά τη δουλικότητα.
o   Μας επιβλήθηκαν «στελέχη» με κριτήριο όχι τη δυνατότητα να διοικήσουν αλλά τη σχέση τους με διάφορους πόλους εξουσίας.

Έτσι βρεθήκαμε στο χάος, είτε με αλεξιπτωτιστές που έκαναν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με πόλους εξουσίας διαβατήριο για την προσωπική τους ανέλιξη.

Και τους επιβάλαμε στη συνείδησή μας ως ικανούς, αρεστούς, μόνιμους διαχειριστές μας. Την ίδια στιγμή κλείσαμε τα μάτια, σε δεκάδες στελέχη που και γνώση και εμπειρία είχανε, όπως και δυνατότητες να ανταποκριθούν στη δύσκολη κατάσταση του Δήμου μας.

o   Οι «αρεστοί» και πάλι αρίστευσαν και οι «άριστοι» έμειναν μετεξεταστέοι.

Είναι ευκαιρία λοιπόν για μια συνολική επαναξιολόγηση του στελεχιακού σας πλέον δυναμικού και μία ανατροπή και σε επίπεδο των λεγόμενων κορυφαίων στελεχών, γιατί και αυτά πρέπει να αναδεικνύονται όχι μέσα από τις σκοτεινές διαδρομές της παραπολιτικής αλλά από την καθημερινή τους δράση στην κοινωνία και τους χώρους δουλειάς.

v  Επίσης αποδεικνύεται ότι η εξουσία είναι ιδιαίτερα βλαπτική για όλους μας,  όταν δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη κατεύθυνση, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όταν δεν υπάρχει στρατηγική.
v  Για πολλούς από εσάς έγινε αυτοσκοπός.
v  Για άλλους έχει συνδεθεί με την προσωπική τους ανέλιξη.
v  Για πολύ λίγους δυστυχώς, ίσχυσε ότι «είμαστε στην εξουσία για να υπηρετήσουμε τους δημότες». Δυστυχώς από υπηρέτες των δημοτών γίνατε υπηρέτες της προσωπικής σας πολιτικής καριέρας και της φιλοδοξίας του ρόλου σας στην επόμενη ημέρα!

o   Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ξανασυζητήσετε τη σχέση σας μεταξύ σας και με την εξουσία.

Να οριοθετήσετε τις πολιτικές σας αντοχές και να σχεδιάσετε προσεκτικά, με δεδομένα τα όσα ζήσαμε.

Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η εξουσία άλλα πώς θα λύσετε προβλήματα των Δημοτών.

Να είναι ο μοναδικός σας σκοπός να υπηρετήσετε τους δημότες. Στην αντίθετη περίπτωση μπορούν και άλλοι να διαχειριστούν τον Δήμο

Δεν μας πτοούν οι απειλές σας κ. Δήμαρχε περί παραιτήσεων από τη θέση των δημοτικών συμβούλων. Τροχονόμο στη σκέψη μας, στη βούλησή μας, στις αγωνίες μας για την προοπτική του τόπου μας δεν θα σας βάλουμε όπως δεν θα αποτελέσετε εσείς τροχοπέδη στην προσφορά μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή  δεν θα κριθεί από εσάς.

Είναι προτιμότερη η ρήξη μαζί σας κ. Δήμαρχε, παρά η βαθιά ρήξη με την κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου