Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ-Αυξημένα κρούσματα καρκίνων ,από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων



 
Πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης για την νόμιμη προμήθεια γεωργικών φαρμάκων καλούνται να κατέχουν τον Νοέμβριο οι αγρότες της Πρέβεζας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που εστάλη από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε.Δεν είναι λίγες οι πιστώσεις που συμπολίτες έχουν εκφράσει ερωτηματικά ως προς τους ελέγχους που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την χρήση φυτοφαρμάκων των γεωργών της περιοχής μας.
 
Εκ μέρους του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας ο Τάσος Γάτσιος μιλώντας χθες στην  εφημερίδα της Πρέβεζας Τοπική Φωνή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα αλλά γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος.
 
 Όπως εξήγησε, κατά το παρελθόν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, ωστόσο όμως καμία από αυτές δεν είχε επιπτώσεις ως προς την υγεία των καταναλωτών.Θα πρέπει να πούμε πως ως προς την υγεία των καταναλωτών βέβαια οι έρευνες που έχουν γίνει για την επιρροή των φυτοφαρμάκων δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές κυρίως για την Δυτική Ελλάδα.

Η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων προκαλούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξημένα κρούσματα καρκίνου κυρίως στους καλλιεργητές οι οποίοι αγνοώντας τον κίνδυνο, ραντίζουν ή διαχειρίζονται τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στα χωράφια τους χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
 
Σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα των γεωργών αδιαφορούν για τη λήψη μέτρων προφύλαξης τόσο για τους ιδίους όσο και για τους καταναλωτές.
 
Το Βρωμιούχο Μεθύλιο για παράδειγμα, είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως για την απολύμανση των θερμοκηπίων όπου καλλιεργούνται κηπευτικά όπως τομάτα, αγγούρι, φασόλι και κολοκύθι . Η πολύωρη παραμονή των αγροτών εντός των θερμοκηπίων που έχουν υποστεί την απολύμανση με την συγκεκριμένη χημική ουσία , αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο εμφάνισης καρκίνου τις περισσότερες φορές με μοιραία κατάληξη.
 
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα ποτάμια μας και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα και δεν έχει αναληφθεί σχετική δράση αποκατάστασης.Βάση ερευνών που πραγματοποιούν ογκολόγοι τα τελευταία χρόνια, τεκμηριώνεται με επιστημονικό τρόπο η σχέση καρκίνου και φυτοφαρμάκων στην Δυτική Ελλάδα. Δείχνουν μάλιστα ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων της περιοχής.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου σε πολύ υψηλό ποσοστό όχι μόνο στους αγρότες της περιοχής αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό καθώς τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν η χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αλόγιστα, έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα και έχουν προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες.
 
Η Πολιτεία μπορεί να αναλάβει προληπτική δράση, θέλει όμως;Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι εύλογο. Δεν διαθέτει η Επιστημονική Κοινότητα μεθόδους ώστε να υπάρξει προστασία των γεωργικών προϊόντων από τα φυτοφάρμακα με φυσικές μεθόδους και όχι με χημικές, εν έτη 2015 και μάλιστα με τα επιτεύγματα που έχει σήμερα η Επιστήμη. Φυσικά και υπάρχει! Τρανταχτό παράδειγμα τα βιολογικά προϊόντα, πλην όμως θα πρέπει να… «ζήσουν» και οι Εταιρείες φυτοφαρμάκων!
 
Αγρότες της Πρέβεζας χαρακτηρίζουν τον τρόπο που ασχολείται η Πολιτεία με το ζήτημα τουλάχιστον «υποκριτικό», καθώς ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν γίνεται απευθείας στην καλλιέργεια αλλά στον έμπορο, στο τελάρο δηλαδή, χωρίς κανείς να μπορεί να διασφαλίσει ουσιαστικά εάν όλα τα προϊόντα έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων καθώς είναι κάτι που θα γίνει αντιληπτό μετά από χρόνια στον Καταναλωτή.Ενδιαφέρεται το Κράτος ώστε να δώσει λύσεις για τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες;Σύμφωνα με όσους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα της Πρέβεζας, τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η Πολιτεία δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το θέμα είναι πολλά.
 
Πριν λίγα χρόνια λόγου χάρη, η Πολιτεία απαγόρευσε την κυκλοφορία συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου το οποίο κρίθηκε ως βλαβερό για την υγεία των καταναλωτών, χωρίς όμως να δώσει καμία διέξοδο στους καλλιεργητές ώστε να σώσουν τις καλλιέργειές τους, κι έτσι έχασαν τις σοδειές τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν λίγους μήνες αργότερα η Πολιτεία να επιτρέψει ξανά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου φυτοφάρμακου, διότι δεν βρήκε άλλη… διέξοδο…

ΠΗΓΗ                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου