Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Επαγρύπνηση στο Ιόνιο για το βακτήριο Xylella από την Ιταλία

      
     
              Ανακοίνωση για το βακτήριο Χylella fastidiosa που είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην Αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, ενώ προσβάλλει πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά είδη ή/και ζιζάνια, εξέδωσε, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Και ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηρισθει ως παθογόνο καραντίνας, πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλλει ελαιόδεντρα και να προκαλεί σε αυτά μια ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Στα δένδρα στα οποία εγκαθίσταται το βακτήριο, φράσσει τα αγγεία του ξύλου με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη και τελικά την ξήρανση. Τα αρχικά συμπτώματα φύλλων και βλαστών εμφανίζονται με χλωρώσεις σε μεμονωμένα φύλλα που εξελίσσονται σε ξηράνσεις που μοιάζουν με «κάψιμο» και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται η ξήρανση των δένδρων.

Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού σε Αρμόδια Αρχή. Επειδή όμως το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου αφού προσβάλει μεγάλο αριθμό ξενιστών (ζιζάνια, καλλωπιστικά, δασικά  δένδρα, πυρηνόκαρπα), η πιθανότητα να εισαχθεί και στη χώρα μας είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων η οποία αποτελεί “πύλη εισόδου” από την Ιταλία, η ασθένεια των ελαιώνων της νοτίου Ιταλίας δημιουργεί σοβαρές απειλές για τα ελαιόδενδρα και για άλλα φυτικά είδη.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι για την πρόληψη της εξάπλωσης στην Ένωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Εκτελεστική της Απόφαση 2014/87 έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία φυτών ελιάς προς φύτευση από την επαρχία του Λέτσε, της Περιφέρειας της Απουλίας της Ιταλίας.

Παρακαλούνται, όσοι εισάγουν, διακινούν ή/και καλλιεργούν φυτικά είδη ελιάς, αμπέλου, αμυγδαλιάς, πικροδάφνης, βελανιδιάς, και παρατηρήσουν τυχόν ύποπτα συμπτώματα, να τα γνωστοποιήσουν στην Υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας), στα τηλέφωνα: 2661364714 /2661364706 / 2661364711

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου