Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αίτηση πτώχευσης από την ΕΑΣ Πρέβεζας


Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και παύσης πληρωμών από αρχές Σεπτεμβρίου! – Πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ τα οφειλόμενα – Aναστάτωση στον αγροτικό χώρο

Μια ακόμη Συνεταιριστική Επιχείρηση αποδεικνύεται πως στηρίζονταν χρόνια τώρα σε πήλινα πόδια και ενώ κατ’ ουσίαν φυτοζωούσε, η Διοίκηση και οι διαχειριστές της όχι μόνο δεν απέτρεψαν το μοιραίο, αλλά με κινήσεις που ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση άλλων τοπικών επιχειρήσεων με τις οποίες συναλλάσσονταν μέχρι πρότινος.

Η ΕΑΣ Πρέβεζας, μία εκ των εταίρων στη ΔΩΔΩΝΗ, χρεοκόπησε και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και παύσης πληρωμών στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας, έχοντας συσσωρεύσει πάνω από 22 εκατομμύρια χρέη, εκ των οποίων, 1,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, 4 εκατ. ευρώ προς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ προς Πιστωτικά Ιδρύματα, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς εργαζομένους και 7 εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς τρίτους!

Ανάστατη είναι ήδη η αγορά της Πρέβεζας, αλλά και της Άρτας, αφού είχε συναλλαγές και στους δύο νομούς, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στον αγροτικό χώρο, όπου μέχρι πρότινος η ΕΑΣ Πρέβεζας, έκανε συγκέντρωση προϊόντων, όπως καλαμπόκι κ.λ.π.

Η ΕΑΣ Πρέβεζας δραστηριοποιούνταν στους τομείς της Προμήθειας ειδών οικιακής κατανάλωσης με αλυσίδα 6 super markets, της διακίνησης ζωοτροφών, της προμήθειας γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων και αγροτικών μηχανημάτων, της τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου με την εμπορική ονομασία «Κιούπι» και της λειτουργίας ψυκτικών χώρων για τη συντήρηση νωπών προϊόντων.

Παύση πληρωμών

Ήδη εδώ και τρεις περίπου μήνες οι πιστωτές της ΕΑΣ κινήθηκαν δικαστικά για την είσπραξη των οφειλομένων, επιταγές έμειναν ακάλυπτες ενώ και η Δ.Ο.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ δέσμευσε το 50% των καταθέσεων της Ένωσης μας, για οφειλές της προς την Εφορία.

Σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε το Δ.Σ. της ΕΑΣ, σημειώνεται πως η εμπορική πίστη της Ένωσης μας έχει κλονισθεί, δεδομένου ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου βρίσκεται σε παύση πληρωμών.

Να σημειωθεί δε πως από τους ισολογισμούς των χρήσεων από το 2006 έως και το 2010, είναι φανερό πως η ΕΑΣ Πρέβεζας παρουσίαζε συνεχώς καθαρή θέση αρνητική. Παρόλα αυτά, συνέχιζε να κινείται εμπορικά, μοιράζοντας επιταγές οι οποίες όπως αποδεικνύεται δεν είχαν κανένα αντίκρισμα.

Όπως δεν και οι ίδιοι παραδέχονται, η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων, στην οποία έχει περιέλθει η ΕΑΣ, δεν οφείλεται σε πρόσκαιρη ταμειακή αδυναμία αλλά αντίθετα σε γενική και μόνιμη αδυναμία να αντιμετωπίσει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη της, οπότε ως μοναδική λύση για τη ρύθμιση των οφειλών και μερική ικανοποίηση των πιστωτών επέλεξαν την προσφυγή στη διαδικασία της κήρυξης της Ένωσης σε πτώχευση.

Μέλη-σφραγίδες

Την γενικότερη τελμάτωση στην οποία έχουν περιέλθει εδώ και καιρό οι Αγροτικές Ενώσεις, με μέλη που ουδεμία δραστηριότητα είχαν να επιδείξουν, εκτός από την συμμετοχή τους σε εκλογικές διαδικασίες για ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων και Εκπροσώπων σε ανωτεροβάθμιες οργανώσεις, αποδέχεται το ίδιο το Δ.Σ. της ΕΑΣ Πρέβεζας, αφού όπως αναφέρει στην αίτηση πτώχευσης, τα μέλη της αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και την έκτακτη οικονομική εισφορά που ορίζει ο νόμος για τέτοιου είδους διαδικασίες.

Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης χωρίς να υποβάλει ταυτόχρονα σχέδιο αναδιοργάνωσης, δεσμευόμενο να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της εντός δέκα ημερών από την κατάθεση της αίτησης με θέμα την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη ανάλογα με τον αριθμό των υποχρεωτικών μερίδων τους και μέσα στα όρια της από το καταστατικό προβλεπόμενης ευθύνης.

Όμως όπως οι ίδιοι αποδέχονται θεωρείται πρακτικώς αδύνατη η λήψη τέτοιας απόφασης, μιας και τα περισσότερα μέλη της ΕΑΣ Πρέβεζας βρίσκονται σε αδράνεια οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια υφίστανται μόνο τυπικά (ως σφραγίδες)!!!

Επομένως και η λύση της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα μέλη προβλέπεται ότι ουσιαστικά θα παραμείνει ανεφάρμοστη.

Κατόπιν όλων αυτών, φαίνεται πως ουσιαστικά, ο τρόπος Οργάνωσης του αγροτικού χώρου, με Ενώσεις που ασκούσαν εμπορικές δραστηριότητες, βασισμένες σε «δανεικά», αλλά και στην προστατευτική κρατική-κομματική πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών οδεύει στο τέλος του.

Παράλληλα όμως, και με μία Ένωση, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, αδυνατίζει και το μέτωπο διεκδίκησης της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ, η οποία έχει κάθε λόγο να προχωρήσει στις διαδικασίες πώλησης, χωρίς να υπολογίζει τις όποιες αντιδράσεις που προέρχονται από καταχρεωμένους στην ίδια «εταίρους».

Να σημειωθεί τέλος πως ημερομηνία συζητήσεως της αίτησης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίσθηκε η 8η Νοεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου