Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η χώρα μας είναι η 3η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αρωματικά φυτά και βότανα

"ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ,ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ,ΝΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ!
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ!"
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρωματικά φυτά στη χώρα μας, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις, να είναι εξασφαλισμένη η διάθεση της παραγωγής (άμεσα ή με συμβολαιακή γεωργία) ή να υπάρχει μεταποίηση από τον παραγωγό.

Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο παγκόσμιος ετήσιος τζίρος από τα αρωματικά φυτά είναι 20 δισ. δολάρια και αφορά 440.000 τόνους παραγωγής.

 Η χώρα μας, παρότι είναι η 3η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αρωματικά φυτά και βότανα και κατέχει το 50% της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας, κάνει εισαγωγές. Στην Ευρώπη, ηγέτιδες δυνάμεις στην παραγωγή είναι η Γαλλία και η Ισπανία. 

Βασικό πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και η άγρια εκμετάλλευση των αυτοφυών, σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς άδειες, με αποτέλεσμα ανίδεοι άνθρωποι να τα καταστρέφουν κατά τη συλλογή. Η πολιτεία οφείλει να άρει τα νομικά κωλύματα ως προς την καλλιέργεια των ενδημικών φυτών.
 
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 25 μικρές μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα, και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής απορροφούν οι ελληνικές εταιρείες «Κορρές» και «Apivita», οι οποίες ενδιαφέρονται για βιολογικές καλλιέργειες. 

Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν μέχρι στιγμής τα είδη: μαστίχα, κρόκος, ρίγανη, καλέντουλα, άγριο τριαντάφυλλο, βασιλικός, αχιλλέα, ρόδι, εχινάκεια, φασκόμηλο, αλογοουρά (ιππουρίδα), λουίζα, θυμάρι και μελισσόχορτο, αλλά και το αμύγδαλο. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου