Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Κίνδυνος υπερχείλισης του Αχέροντα. Νέα εμπλοκή από τον Δήμαρχο Πάργας +ΒΙΝΤΕΟ

Τον κίνδυνο υπερχείλισης για άλλη μια φορά του ποταμού Αχέροντα, καταγγέλλουν κάτοικοι της Γλυκής. Τις τελευταίες μέρες, κορμοί από πλατάνια έχουν πέσει στο ποτάμι, καλύπτοντάς το σχεδόν μέχρι την απέναντι όχθη, δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα, το οποίο εύκολα μπορεί να αποδειχτεί βασική αίτια υπερχείλισης σε περίπτωση που οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν. Η περιοχή έχει πλημμυρίσει και στο παρελθών και οι μνήμες από τις πρόσφατες καταστροφές είναι ακόμα νωπές.
 
Και όμως, από ότι πληροφορούμαστε από την πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Γλυκής Λαμπρινή Τζίμα, συνεργεία έφτασαν στο σημείο για να απομακρύνουν τους κορμούς, αλλά και εδώ έβαλε το χέρι του ο Δήμαρχος Πάργας, ο όποιος εμφανίστηκε στο σημείο απαιτώντας να μην γίνει καμία παρέμβαση στο ποτάμι και καταφέρνοντας την ματαίωση της επιχείρησης.  Φυσικά ο δήμαρχος Πάργας θα έχει τα επιχειρήματα του, αλλά από την μια η εμπλοκή του στον ΧΥΤΑ και τον Βιολογικό της Παραμυθιάς και από την άλλη η τελευταία του παρέμβαση, δείχνει πως υπάρχει προσωπικό τοπικιστικό θέμα το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί και να μην βάζει ο ένας δήμος, εμποδια στον άλλο.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης των πλατανιών από τον μύκητα Ceratocystis platani, και αναρωτιόμαστε: Tα δέντρα που έχουν πέσει στον ποταμό είναι μολυσμένα; Σε περίπτωση που είναι, λειτουργούν σαν μέσω μετάδοσης του μύκητα στα υπόλοιπα πλατάνια. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα, η Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ασθένεια εντοπίστηκε στον ποταμό Αχέροντα, ωστόσο οι προσβολές ευρίσκονται στα αρχικά στάδια και κατά την Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, η επέκταση του παθογόνου μπορεί να ελεγχθεί, αν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Και σίγουρα τα πεσμένα δέντρα στο ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου