Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εικόνες ντροπής στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου…. Υπάρχουν υπεύθυνοι;

 "... η κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα,  που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά "

 Εικόνες ντροπής.... Εικόνες που μπορούν να εκθέσουν όχι την περιοχή αλλά ολόκληρη τη χώρα και να την φέρουν αντιμέτωπη με τεράστιους κινδύνους. Εικόνες από τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μία τεράστια δεξαμενή υγρών και στερεών αποβλήτων που απειλούν ολόκληρη την πεδιάδα της Παραμυθιάς. Οι ευθύνες των αρμοδίων είναι τεράστιες, αλλά όπως συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα, την κρίσιμη ώρα οι υπεύθυνοι δεν υπάρχουν πουθενά!

Κι αν η Περιφέρεια Ηπείρου, για τους δικούς της λόγους, κάνει πως δεν βλέπει όσα πραγματικά συμβαίνουν είναι απορίας άξια η απόλυτη σιωπή, η αδιαφορία και εν τέλει η αποδοχή της κατάστασης αυτής από τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με ένα πόρισμα καταπέλτη διαπίστωναν τα προβλήματα αλλά και τους υπεύθυνους μετά την αυτοψία που είχαν κάνει στην περιοχή. Φυσικά είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες του Δήμου Σουλίου και η χλιαρή αποδοχή ορισμένων προβλημάτων από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Με την διαφορά ότι στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται και ο ΧΥΤΑ, από έργο προστασίας του περιβάλλοντος να έχει μετατραπεί σε μία πραγματική απειλή για το περιβάλλον, την παραγωγή και τη δημόσια υγεία. Και είναι απορίας άξιον γιατί οι υπεύθυνοι ανέχονται αυτή την κατάσταση και δεν αναζητούν τις ευθύνες εκεί που πρέπει όπως και σε όσους έχουν την αρμοδιότητα για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ.


Όπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Κατοίκων που έχει συγκροτηθεί «μέρα με τη μέρα τα μελετητικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις, που έχουν διαπραχθεί στο  συγκεκριμένο έργο, βγαίνουν την επιφάνεια με όλο και πιο δραματικό τρόπο. Προχτές ήταν ο αγωγός που ξέβραζε τα στραγγίσματα στο ρέμα που καταλήγει στο Κωκκυτό, χτες οι δείκτες που έδειχναν μεγαλύτερη ρύπανση των στραγγισμάτων στην έξοδο της δήθεν επεξεργασίας τους και η  παράνομη μεταφορά τους στην Πάργα, σήμερα το πλημμύρισμα και ίσως το ξεχείλισμα του σούπερ ρυπογόνου μείγματος, αύριο ποιός ξέρει τί έπεται και ποιό άραγε θα είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πληρωθεί  όχι από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους».

Υπογραμμίζουν με έμφαση πως η κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα,  που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή, η οποία αποτυπώνεται πλήρως στο φωτογραφικό υλικό, η Επιτροπή καλεί σε ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη 12/02 στις επτά το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου.

Η Επιτροπή κάνει τρεις ακόμη επισημάνσεις οι οποίες έχουν την δική τους ιδιαίτερη αξία:

·        Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει  η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας.

·        Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου.

·        Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει.

 Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 11:00 EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου