Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Το «Αγύριστο Κεφάλι» στη βραδιά του Άλκη στον Ιανό και το ανέκδοτο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο




Το βράδυ της Τετάρτης 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον Ιανό η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου… «Αγύριστο Κεφάλι – Ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα» του Μίλτου Πασχαλίδη, μια συμπαραγωγή της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ & των Εκδόσεων Λιβάνη, που περιλαμβάνει το CD «Καλοκαίρι στην Αμοργό» σε στίχους Άλκη Αλκαίου & μουσική Μίλτου Πασχαλίδη. 

Με προεξέχοντες, εκτός απ’ τον ίδιο το Μίλτο Πασχαλίδη, τον Οδυσσέα Ιωάννου, το Θάνο Μικρούτσικο και τον εκδότη κ. Ηλία Λιβάνη, το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Λιβάνης που αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους καθώς και τους συντελεστές του βιβλίου, διάβασε ένα απόσπασμα της εισαγωγής, όπου ο Μίλτος Πασχαλίδης περιγράφει τον «αόρατο στιχουργό», του οποίου η συνειδητή απομόνωση από τις κοινωνικές εκδηλώσεις είχε δημιουργήσει «μύθους» σχετικά ακόμα και με την ύπαρξή του. 


Στη συνέχεια, ο Μίλτος Πασχαλίδης αφιέρωσε τη βραδιά στον Άλκη Αλκαίο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο και μίλησε για τον αόρατο στιχουργό & προσωπικό του φίλο, στεκόμενος στο «Πρωινό τσιγάρο» που ο Νότης Μαυρουδής μελοποίησε το 1984 χωρίς να έχει συναντήσει ποτέ από κοντά τον Άλκη. 

Ο Οδυσσέας Ιωάννου θέλησε να μιλήσει για τον άνθρωπο με τον «πιο όμορφο γραφικό χαρακτήρα που έχει δει στη ζωή του», αναφερόμενος στη φιλική τους σχέση. «Την αγάπη του Άλκη, προσωπικά τη φέρω ως τρόπαιο στη ζωή μου» είπε, καθώς ο Αλκαίος τον θεωρούσε πνευματικό παιδί του και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι το βιβλίο του Μίλτου είναι ένα βιβλίο «έντιμης υποκειμενικότητας». (...)

Ο λόγος πέρασε στο Θάνο Μικρούτσικο που ξεκίνησε λέγοντας πως επί της ουσίας ταυτίζεται με τις απόψεις του Οδυσσέα και αναφέρθηκε στην επαγγελματική, αλλά και τη φιλική σχέση του Μίλτου Πασχαλίδη με τον Άλκη Αλκαίο, που ξεκίνησε στα πρώτα βήματα του Μίλτου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι ο Βαγγέλης Λιάρος, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Αλκαίου, τον εκτιμούσε και τον ξεχώριζε και τον αγαπούσε. Στη συνέχεια μίλησε για το μεγαλείο και το έργο του Άλκη Αλκαίου αναφερόμενος σε συνθέτες που μελοποίησαν έργα του, αλλά και στους Ορφέα Περίδη & Παντελή Θαλασσινό (Δείτε ΕΔΩ) που έχουν στα χέρια τους ανέκδοτο υλικό του και βέβαια στη δική τους συνεργασία. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε περίπου 140 ποιήματα του Αλκαίου, από τα οποία έχουν εκδοθεί περισσότερα από τα μισά. Ο συνθέτης μίλησε για την πρώτη επαφή του με το στιχουργό, μετά από μεγάλη προσπάθεια και τη γενικότερη σχέση τους λέγοντας χαρακτηριστικά «είχε βρει ο Φίλιππος το Ναθαναήλ». Εξήρε τη μοναδικότητα του «ποιητή που υποδύεται το στιχουργό», που υπήρξε ιδιαίτερα πρωτότυπος και με το χρόνο αναγνωρίσιμος – χαρακτηριστικό των μεγάλων δημιουργών, με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του και εξαιρετική χρήση του λόγου. Η ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά ολοκληρώθηκε, φυσικά, με τραγούδια του Άλκη Αλκαίου, που τραγούδησαν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Θωμαΐδης, Μπάμπης Στόκας, Χρήστος Θηβαίος & Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Πιάνο έπαιξε ο Θάνος Μικρούτσικος & η Μιρέλλα Πάχου, ενώ στα πνευστά ήταν ο σπουδαίος Θύμιος Παπαδόπουλος. 

Χαρακτηριστική στιγμή η ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου στο ανέκδοτο τραγούδι με τίτλο «Όσοι δεν τα παράτησαν» που γράφτηκε πριν λίγες μέρες και ακούστηκε για πρώτη φορά στη χθεσινή βραδιά σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και είναι αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο.
 


ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ

Ταξίδεψαν σ' ένα χαρτί.
Τις λέξεις είχαν δέρμα.
Τη 'φτάσαν ως το τέρμα
του δρόμου τη γραμμή.

Έχουνε μνήμες ανοιχτές
που τρέχουνε τα βράδια.
Τις κλείνουνε με χάδια.
Τις καίνε με φωτιές.

Όσοι δεν τα παράτησαν στη μέση
με ένα μόνο πέταξαν φτερό.
Μισά κορμιά, τον κόσμο έχουν χωρέσει
και με τα δάχτυλα μετρήσαν το νερό.

Τώρα για άλλον ουρανό
ανοίξανε το βήμα
και την κρυφή τους πείνα
χορταίνουν με καπνό.


Στον Ιανό, εκτός από τους προαναφερόμενους και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιώργος & η Άννα Νταλάρα, η Ερωφίλη, ο Ηλίας Μπενέτος, οι τραγουδιστές Χάρης Μακρής & Βαγγέλης Δούβαλης, ο τραγουδοποιός Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο διευθυντής του Ogdoo Music Group, Αντώνης Αναγνωστάκης, ο διευθυντής του Μετρονόμου, Θανάσης Συλιβός κ.α. καθώς και εκπρόσωποι της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, του εκδοτικού οίκου και των μέσων ενημέρωσης.

 Ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαρτίου τις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου μαζί με τη Μιρέλλα Πάχου, ενώ για δύο Κυριακές ακόμα (23 & 30/3) εμφανίζονται στη Μαύρη Τρύπα της Θεσσαλονίκης. 

Πηγή: www.ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου