Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


Δημοσιεύουμε ξανά την συνταγή
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν λένε μαγειρίτσα εννοούν ένα φρικασέ των εντοσθίων του «οβελία» με μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο και αυγολέμονο. Εδώ σε μας αυτό δεν είναι δεδομένο….έχουμε και άλλο τρόπο, η μαγειρίτσα που φτιάχνεται με σπανάκια και μυρωδικά μπόλικα (φρέσκα σκόρδα και κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό και αυτό που εδώ λέμε «μακεδονήσι» (μυρώνι) (http://mylexiko.blogspot.com/2011/12/blog-post_1021.html ) που δίνει στη συνταγή ένα ξεχωριστό χαρακτήρα).
Ορίστε πως την μάθαμε από τις χωριάτισσες γιαγιάδες με τα μαντίλια και τις μακριές κοτσίδες.

ΥΛΙΚΑ: 

Η συκωταριά, ο πατσάς και έντερα του αρνιού ή κατσικιού
3 κιλά σπανάκι ή και περισσότερο
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανού
1 μεγάλο ματσάκι άνηθου
1 μεγάλο ματσάκι μακεδονήσι (μυρώνια)
1 ματσάκι φρέσκα σκόρδα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε καλά όλα τα υλικά , τον πατσά και τα έντερα μετά από καλό πλύσιμο τα τρίβουμε με χοντρό αλάτι και λεμόνι κα τα αφήνουμε για λίγο σε μια λεκανίτσα με νερό. Κόβουμε τα λάχανα.

Ζεματάμε σε νερό που βράζει τα εντόσθια ολόκληρα, χύνουμε το νερό και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα εντόσθια και όταν ροδίσουν προσθέτουμε τα λάχανα και τα ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν και να μαραθούν, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα να βράσουν τα υλικά στα ζουμιά τους.

Που και που ανακατέβουμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑ(Σ)ΤΑΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου