Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ο «Αχέροντας» του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Αχνούλα | Προακρόαση

Μία από τις πολλές φωτογραφίες του πανέμορφου ποταμού Αχέροντα 
«Αχέροντα που κουβαλάς τα δάκρυα στον Άδη…». Η λέξη «Αχέρων» ετυμολογικά προέρχεται από την ομηρική λέξη «Άχος», (Άχος (το) = πόνος, θλίψη, δάκρυ). Σύμφωνα με μία μυθική παραλλαγή τα δάκρυα των ζωντανών, για τους νεκρούς συγκεντρωνόταν από όλη τη γη και σχημάτιζαν ένα ολόκληρο ποτάμι. Ο Αχέροντας μετέφερε όλα αυτά τα «Άχη» (δάκρυα) στον Άδη, γι’αυτό και ονομάστηκε «Αχέρων».

Η επιβλητική ιστορία του ποταμού που εκτός από δάκρυα, κουβαλάει στα νερά και τις όχθες του χιλιάδες χρόνια ιστορικής μνήμης και μυθολογίας στάθηκε η αφορμή για τον εκπαιδευτικό, Νίκο Παππά, από την Πλακωτή Ιωαννίνων, να γράψει ένα ηπειρώτικο μοιρολόι, που διατηρεί ατόφια τα στοιχεία της πολύ παλιάς δημιουργίας αυτού του τόπου, τότε που τα φυσικά στοιχεία έπαιρναν λόγο και μορφή για να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους.

  


Πρόκειται για το μοιρολόι με τον τίτλο «Αχέροντας», ένα συνταρακτικό, ένα συγκλονιστικό τραγούδι, που ανέβηκε πολύ πρόσφατα στο youtube και που πρόκειται να κυκλοφορήσει (πολύ σύντομα από την εταιρεία General Music και σε στίχους εξολοκλήρου του Νίκου Παππά) σε cd μαζί με άλλα 13 τραγούδια, σε ερμηνεία του Ηπειρώτη τραγουδιστή (από το χωριό Ηλιοβούνι Πρεβέζης), Δημήτρη Αχνούλα. 

Ο τίτλος της συγκεκριμένης συλλογής τραγουδιών είναι «Γλυκόπικροι κελαηδισμοί»… Πως εξηγεί ο δημιουργός τους αυτούς τους στίχους; Ιδού η απάντηση από τον ίδιο… «Με τη λέξη «γλυκόπικροι» θελήσαμε να εκφράσουμε το περιεχόμενο των τραγουδιών αυτού του cd. Που είναι από τη μια η χαρά, η απόλαυση, η αγάπη, ο έρωτας, η αναπόληση ευχάριστων στιγμών του παρελθόντος, οι ελπίδες και τα όνειρα για το μέλλον και από την άλλη είναι οι νόθες χαρές και απολαύσεις, οι ψεύτικοι έρωτες, η διάψευση των ελπίδων, τα γκρεμισμένα όνειρα, ο θρήνος γι’ αυτούς που πολύ αγαπήσαμε και δεν θα ξαναϊδούμε. 

Το ηπειρώτικο τραγούδι δεν εκφράζει μόνο τις ευχάριστες στιγμές της ζωής, ούτε μόνο τις δυσάρεστες, δεν είναι ούτε γλυκό μόνο, ούτε πικρό μόνο, είναι γλυκόπικρο. Είναι χαρά και λύπη που περπατούν μαζί. Είναι χαρμολύπη. Είναι βοτάνι που γλυκαίνει τον πόνο, για να μπορείς να το αντέξεις. Το ακούς και συγκλονίζει, το τραγουδάς και δονείσαι από συγκίνηση, το χορεύεις και χορεύει η καρδιά σου. Η λέξη «κελαηδισμοί» που επίσης περιέχεται στον τίτλο, αγγίζει την αλήθεια, αφού τα πολύ μελωδικά τραγούδια αυτού του cd σε ξεγελούν και σε κάνουν για λίγο να νομίζεις, ότι ακούς πουλιά να κελαηδάνε» 

Ο ερμηνευτής του «Αχέροντα» και των υπόλοιπων –φυσικά- κομματιών του cd, Δημήτρης Αχνούλας, βρίσκεται από το 1976 στο μετερίζι του ηπειρώτικου τραγουδιού. Από μικρός είχε την ευκαιρία στα καφενεία του χωριού του να ακούει τα ντόπια συγκροτήματα που περνούσαν για να πάνε να παίξουν στα πανηγύρια. Έτσι γεννήθηκε μέσα του το μεράκι και ξεκίνησε να τραγουδάει, όμως η καθοριστική στιγμή υπήρξε, όταν τον άκουσε ο κλαρινίστας, Λουκάς Τζόκας και τον πήρε μαζί του για δουλειά…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου