Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Πως η κρίση καταστρέφει τις μικρές επιχειρήσεις 
και ευνοεί τους πολυεθνικούς ομίλους 

Ίδιες πολίτικες εφαρμόζονται και στον τουρισμό...
Δώστε βάση, μας αφορά! (Β.Ι.)

to kleiston
Την ώρα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει την… ύστατη μάχη απέναντι σε τρόικα και δανειστές για να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και την κρίση, η χώρα βουλιάζει.

Από τη λεγόμενη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας – τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τόσα έχουν ειπωθεί από τα κυβερνητικά χείλη για τη «σωτηρία» τους – δεν έχει μείνει, κυριολεκτικά, ούτε κοκαλάκι. Το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο και χιλιάδες εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν απολυθεί, όταν, την ίδια στιγμή, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κάνουν «πάρτι».


Η έρευνα


Τα στοιχεία της έρευνας «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα», που συνέταξαν η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ η ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων), ο ΣΕΤΕ και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, αποκαλύπτουν την πορεία προς το γκρεμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διάρκεια της κρίσης.



Συγκεκριμένα:

1. Από το 2010 έως το τέλος του 2013 (σε τέσσερα μόλις χρόνια) ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συρρικνώθηκε από τις 745.677 στις 531.059. Δηλαδή, έκλεισαν 214.618 επιχειρήσεις.

2. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε από τα 2.150.438 το 2010 σε 1.426.840 θέσεις το 2013 – που σημαίνει 723.598 χαμένες θέσεις εργασίας.

3. Εξαιτίας της παραπάνω συρρίκνωσης, χάνονται από το ΑΕΠ 19 δις ευρώ (η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε από τα 55 δις ευρώ το 2010 στα 34 δις ευρώ στα τέλη του 2013).

2013: Το έτος της καταστροφής


Έχει ιδιαίτερη αξία να παρατηρήσουμε ότι το 2013 ήταν η χρονιά της απόλυτης καταστροφής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τη χρονιά, δηλαδή, που η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως πρώτου βήματος για την επιστροφή στην «ανάπτυξη», αυτό που στην πραγματικότητα συνέβαινε ήταν να μπαίνει το ένα λουκέτο μετά το άλλο.

Τα στοιχεία κατ’ έτος είναι αποκαλυπτικά:

– Το 2010/2011 υπήρχαν 745.677 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απασχολούσαν 2.150.438 εργαζόμενους.

– Το 2012 ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε στις 727.883 και των εργαζομένων σε 1.998.453.

Αν τα παραπάνω φαίνονται «λογικά» για την περίοδο της κρίσης, περιμένετε τη συνέχεια.

Το 2013, ήταν η χρονιά του «μεγάλου ξεκαθαρίσματος»: Οι επιχειρήσεις μειώθηκαν στις 531.059 και οι εργαζόμενοι στους 1.426.840. Δηλαδή, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, έκλεισαν 196.824 επιχειρήσεις και έχασαν τη δουλειά τους 571.613 εργαζόμενοι. Ποσοστιαία, αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 27% (περισσότερες από μία στις τέσσερις) των επιχειρήσεων και 28,6% επί του αριθμού των εργαζομένων!

Ό,τι, δηλαδή, συνέβη στους αγρότες με την ΚΑΠ, γίνεται τώρα με τους μικρομεσαίους – ένα πραγματικό ξεκλήρισμα. Αυτό, που θεωρητικά αποκαλείται «συγκέντρωση και συγκεντροποίηση», συμβαίνει πλέον στην πράξη, με δραματικά αποτελέσματα.

Οι πολυεθνικές… «άντεξαν»


Την ίδια ακριβώς περίοδο που η μία μετά την άλλη μικρές επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι πολυεθνικές είδαν ανάκαμψη των κερδών τους ή έστω σταθεροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Όσον αφορά τους τζίρους, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Τα νούμερα των κύκλων εργασιών τους είναι, το λιγότερο, δυσθεώρητα.

Στον παρακάτω πίνακα (Πηγή: Ημερησία, 14 Ιουνίου 2014) διακρίνονται ο κύκλος εργασιών και τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, όπως δημοσιεύτηκαν στους ισολογισμούς των εταιρειών.



Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από τις μισές κατάφεραν να αυξήσουν πωλήσεις και κέρδη. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγες οι πολυεθνικές που ετοιμάζονται για νέες επενδύσεις και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερο τζίρο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου