Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

«Νέα εποχή» για το Ιόνιο και την Ήπειρο με αρκετούς όμως προβληματισμούς για τη EUSAIR

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR). 

Όροι όπως βιώσιμη ευημερία, ασφάλεια κ.α. σε μία περιοχή όπως η Ήπειρος και ειδικότερα οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας που έχουν πληγεί από την κρίση, μοιάζουν με... όνειρα θερινής νυκτός, ενώ κατά φορείς και οργανώσεις κρύβουν από πίσω τους ανάπτυξη προς όφελος των λίγων και όχι των πολλών...

Η απόφαση της Παρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει το «πράσινο φως» στη στρατηγική που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη στρατηγική με σκοπό την προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή, τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της. Η στρατηγική, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση των εν λόγω χωρών με την ΕΕ.


Η στρατηγική της οποίας η καταληκτική Διάσκεψη ενδιαφερόμενων φορέων φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας,  καλύπτει τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα,Ιταλία και Σλοβενία) και επιπλέον την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ της είναι ισότιμοι εταίροι στη διαχείριση και την εφαρμογή της στρατηγικής. Στις συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμετέχουν οργανώσεις που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν.

Ο κ. Johannes Hahn, Επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Η έγκριση σήμερα της στρατηγικής της ΕΕ για τη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σκοπός είναι να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα και να αξιοποιήσουμε  στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αποτελεί πλέον ευθύνη των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους, των περιφερειών και των ενδιαφερόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή να συνεργαστούν για να δρέψουν τους καρπούς της στρατηγικής. Οι εργασίες θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Η επιτυχία στην περιοχή της Αδριατικής και Ιονίου θα συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε: «Με τη στρατηγική αυτή δίνεται στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου η ευκαιρία να εξέλθουν από την κρίση και να επαναφέρουν ολόκληρη την περιφέρεια στον δρόμο της βιώσιμης ευημερίας. Η στρατηγική μας για τη γαλάζια ανάπτυξη έχει ήδη δείξει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν το δυναμικό να παράγουν τεράστια οικονομική μεγέθυνση και θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε μεγάλη ανάγκη. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η μακροπεριφερειακή πολιτική θα αποτελέσει το προσχέδιο για μελλοντικές πρωτοβουλίες στη  θαλάσσια αυτή λεκάνη και ότι θα τύχει της προσοχής των μεσογειακών χωρών».

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), η οποία καλύπτει περίπου 70 εκατ. κατοίκους, ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε τέσσερις βασικούς τομείς: 1) Γαλάζια ανάπτυξη, 2) Σύνδεση της περιοχής, 3) Ποιότητα του περιβάλλοντος, και 4) Βιώσιμος τουρισμός.

Αξιοποιώντας την πείρα που έχει αποκομιστεί από τις υφιστάμενες μακροπεριφερειακές στρατηγικές, τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής και την στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, η EUSAIR παρέχει ένα πλαίσιο για την κινητοποίηση και τη ευθυγράμμιση των υφιστάμενων μηχανισμών της ΕΕ, των μηχανισμών προένταξης και των εθνικών χρηματοδοτικών μέσων, με από κοινού συμφωνημένους στρατηγικούς στόχους.

Επί του παρόντος οι συμμετέχουσες χώρες καθορίζουν τους εθνικούς και τομεακούς συντονιστές που θα αναλάβουν την υλοποίηση της στρατηγικής σε εθνικό και μακροπεριφερειακό επίπεδο. Στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια διάσκεψη την οποία διοργανώνει τη ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ


πηγ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου