Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με τον "ΠΟΡΤΟ ΒΑΛΤΟ" - Aναπτυξιακός νόμος: Ξεπούλημα και καταστροφή

 https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcs5O0CGfqeCcLXXoXzn_oYwOJzTZsFuWOsdJfcDz0Zg9B0U_o

 To "αναρτητέο στο διαδίκτυο" έγγραφο για το  "Πόρτο Βάλτο" αναφέρει: 
"εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3908/2011, όπως ισχύει" 

  Ας δούμε λίγο τι ισχύει...   


"Πρόκειται για μια βάρβαρη προσπάθεια να διασπαρθούν παντού ιδιωτικές επενδύσεις, σε κάθε βουνό, δάσος, παραλία και όπου αλλού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας όρος προστασίας του περιβάλλοντος και της πολεοδομικής νομοθεσίας."

 Από το TVXS 01/03/2013
 Του Ανδρέα Νεφελούδη

(...) Αυτός ο νόμος απλουστεύει τις διαδικασίες και τον σχετικό χρόνο έγκρισης για την εγκατάσταση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα και λοιπών ιδιωτικών επενδύσεων

Είναι σίγουρο ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχρηζε βελτιώσεων και ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με την γραφειοκρατία που καθυστερούσε την εγκατάσταση επενδύσεων στη χώρα μας, όπως επίσης έχρηζε και βελτιώσεων στο τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αξιολογήσεις, των οποίων η καθυστέρηση σε ένα μεγάλο βαθμό δημιουργούσε ένα νοσηρό περιβάλλον. 

Με αφορμή αυτή την αναγκαιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έφτιαξε ένα μόρφωμα που δημιουργεί τρομακτικά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο ορίζεται η έννοια της στρατηγικής επένδυσης και η δυνατότητα εγκατάστασης της σε ακίνητα του δημοσίου χωρίς, ούτε καν, την γνωμοδότηση φορέων των ΟΤΑ
και το σημαντικότερο με την παράκαμψη του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, όταν πρόκειται για χώρους και ακίνητα του δημοσίου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του. Με λίγα λόγια η οποιαδήποτε στρατηγική επένδυση μπορεί να εγκατασταθεί στον οπουδήποτε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχει λόγο για αυτό το αρμόδιο υπουργείο.

Αν αυτό δεν είναι ξεπούλημα της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της χώρας, τότε οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα τους. 

Παρακάτω όμως διαβάζουμε και κάτι ακόμα, πως όταν πρόκειται για «πρότυπες δεσμεύσεις»  

η αδειοδότηση αυτού του τύπου των επενδύσεων είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης (!!!!) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικοί και πολεοδομικοί όροι καθώς και οι ρυθμίσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας (!!!!!!!!). 

Πρόκειται για μια βάρβαρη προσπάθεια να διασπαρθούν παντού ιδιωτικές επενδύσεις, σε κάθε βουνό, δάσος, παραλία και όπου αλλού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας όρος προστασίας του περιβάλλοντος και της πολεοδομικής νομοθεσίας. 

Πόσα νησιά έχουν άραγε στο μυαλό τους για να ξεπουλήσουν; Σε πόσα βουνά θα καταστρέψουν τον δασικό πλούτο για να εγκαταστήσουν ορυχεία, τεράστια φωτοβολταικά πάρκα και ποιος ξέρει τι άλλο; 

(...)

Ελπίζω οι ευαισθητοποιημένες δυνάμεις ακόμα και της συγκυβέρνησης να εναντιωθούν σε αυτό έκτρωμα και οι τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν και στο ξεπούλημα αλλά και στην ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου