Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

«Κραυγή αγωνίας» για τα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας – Καταγγέλλουν «αφαίμαξη» γιατρών

«Κραυγή αγωνίας» για τα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας – Καταγγέλλουν «αφαίμαξη» γιατρών 

Με τα «μελανότερα» χρώματα περιγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάργας στο Καναλάκι, η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Καναλακίου και της Πάργας.

Ο δημοτικός σύμβουλος (και γιατρός) κ. Άγγελος Κονιδάρης, έκανε την εισήγηση στο θέμα «λειτουργία και στελέχωση των Κέντρων Υγείας Καναλακίου και Πάργας». Ο κ. Κονιδάρης επισήμανε μεταξύ άλλων πως για να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας θέλει τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς και τέσσερις αγροτικούς, ενώ ανέφερε πως μένει μόνος του σε εφημερίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι όταν πρέπει να γίνει διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, μένει πίσω στο Κέντρο Υγείας μόνο η νοσηλεύτρια, η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό. Λόγω μάλιστα της σύστασης του πληθυσμού και της γεωγραφίας της Δ.Ε. Φαναρίου, ασθενείς απομακρυσμένων χωριών, μένουν κυριολεκτικά στο... έλεος.

Στη συνεδρίαση παρέστηκε και ο διοικητής του ΓΝ Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος, από τον οποίο ζητήθηκε να διεβεβαιώσει πως οι αγροτικοί π.χ. που θα ‘ρθουν δε θα αποσπαστούν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας για να «μπαλώσουν» τις αδυναμίες του, να καλύψουν το νεφρό, να καλύψουν τη χειρουργική κλινική...

Ζήτησε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Πάργας, να έρθουν περισσότεροι αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι θα αναλάβουν τα περιφερειακά ιατρεία (Μυρσίνη, Ριζά, Μουζακαίικα, Σταυροχώρι, Μεσοπόταμο).


Κατήγγειλε μάλιστα ότι χάθηκαν από Ε.Σ.Π.Α. 350.000 ευρώ για το Καναλάκι (για το Κέντρο Υγείας) και 350.000 ευρώ για την Πάργα. «Πειστικές αποδείξεις, πειστικές απαντήσεις δεν πήρα από κανέναν γιατί έγινε αυτό το πράγμα, κάποιοι πρέπει να μας πούνε· γιατί χαθήκαν αυτά τα λεφτά; Υπήρχε κάποιος λόγος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στο Δήμο Πάργας, ήταν κατηγορηματικός: «Μονάδα του ΕΚΑΒ σημαίνει να είναι: Διασώστες ιατροί, οδηγός φυσικά, συν αναισθησιολόγος. Αυτή είναι η πλήρης μονάδα του ΕΚΑΒ και για να λειτουργήσει 24 ώρες το 24ωρο ένα Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρο χρειάζονται έξι οδηγοί· για να παίρνουν τα ρεπό τους, τις άδειες τους και όλα, Χρειάζονται έξι οδηγοί».

Η κα Τέισεν Νίσγιε, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πάργας, ανέφερε πως έχει μείνει το ΚΥ με δύο γιατρούς, τη στιγμή που η Πάργα έχει τεράστια τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες. «Εμείς πραγματικά, κάνουμε ότι μπορούμε και εμείς δεν θέλουμε να κλείσει το Κέντρο Υγείας αλλά μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να αντέξουμε; Αν και εμείς δεν έχουμε κανέναν αγροτικό, εφημερεύουμε και εμείς μόνοι μας, πόσο μπορεί να αντέξει ένας γιατρός αν είναι μέρα – νύχτα στο πόδι; Στην Πάργα κάθε νύχτα έχουμε πολύ κίνηση, με τι καθαρό μυαλό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά που έχουμε; Προσπαθούμε αλλά έχουμε φτάσει στο να δουλεύουμε σε τέτοιους ρυθμούς. Κι εγώ κάνω πολύ περισσότερες εφημερίες από αυτό που ορίζει ο νόμος· με καλή θέληση, αλλά κάπου φτάνουμε σε ένα όριο που λέμε «δεν πάει άλλο». Πόσο ακόμα να δουλέψουμε; Μπορούμε να δουλέψουμε συνεχόμενα για 24 ώρες; 48 ώρες; 72 ώρες; Πόσο να δουλέψουμε; Προσπαθώ αλλά με μεγάλη δυσκολία... Αντί το καλοκαίρι να μας στέλνουν γιατρούς για βοήθεια, μας παίρνουν γιατρούς! Και είναι δύο γιατροί από εμάς, που δουλεύουν στο νοσοκομείο...», είπε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πάργας.

Ο κ. Γεωργάκος από την πλευρά του, υποσχέθηκε διορισμούς (κατέθεσε πληροφορίες πως θα γίνουν τέλος του ’14 με αρχές του ’15) και ανέφερε πως λείπουν εννιά γιατροί στο Καναλάκι και πέντε στην Πάργα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ( 65 % λείπει από την Πάργα και 50% από Καναλάκι, αναφορικά με νοσηλευτικό-διοικητικό προσωπικό). Πρόσθεσε ακόμη ότι από τον Μάρτιο του 2014 υπεύθυνη θα είναι η 6η ΥΠΕ για τα Κέντρα Υγείας, ενώ Φεβρουάριο-Μάρτιο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, θα γίνουν και διορισμοί για το ΕΚΑΒ.

 c0f2c7e1e199e091e41769152745a1a5 L 

Νοσοκομείο «Δυτικής Ακτής» και όχι Πρέβεζας; - Τι θα ισχύσει για το παλιό;

Επιπλέον πρόσθεσε: «Πέρα από την προσπάθεια που θα κάνουμε να διοριστούν οι γιατροί, ένα πολύ βασικό που έχουμε αυτή τη στιγμή και θα ζητήσουμε και τη συμπαράσταση του Δήμου Πάργας, είναι ότι δεν έχουμε αφήσει το θέμα του νέου νοσοκομείου. Δεν είναι νέο νοσοκομείο Πρέβεζας, το έχουμε ονομάσει «Νέο Νοσοκομείο Δυτικής Ακτής», που θα πρέπει να κάνουμε ένα νοσοκομείο όπου θα είναι από την Πάργα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία να νοσηλεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι».

Το δημοτικό συμβούλιο Πάργας κατέληξε σε ένα υπόμνημα προς την 6η ΥΠΕ και τους συναρμόδιους Υπουργούς, με ψήφους (24) υπέρ και (2) ψήφους (μειοψήφησαν οι δημοτικοί Σύμβουλοι Γάκης Σωτήριος, Ζούλας Ανδρέας), το οποίο υπογραμμίζει:
Ζητείται στελέχωση με βάση τα προβλεπόμενα του οργανογράμματος των Κέντρων Υγείας Καναλακίου και Πάργας"
Ζητείται δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ πλήρως επανδρωμένου και στελεχωμένου στο Δήμο Πάργας και η δημιουργία σύγχρονου νοσοκομείου με την επωνυμία : «Νέο Νοσοκομείο Δυτικής Ακτής», που θα καλύπτει τον χώρο από την Πάργα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου