Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Κινδυνεύει η ζωή στις θάλασσες του πλανήτη


Σε κίνδυνο βρίσκονται οι αλυσίδες τροφής στις θάλασσες του πλανήτη, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή και μειώνεται το οξυγόνο. Αιτία συν τοις άλλοις αποτελεί το γεγονός ότι το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν μειώνεται από το 1950 με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 1%!

Το δεδομένο αυτό διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη, που προειδοποιεί ότι, αν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί, θα αποδιοργανώσει τη ζωή στις θάλασσες παγκοσμίως (μειώνοντας κι άλλο τα ψάρια που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση), ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας ταυτόχρονα και το οξυγόνο, που χρειάζεται ο άνθρωπος και τα ζώα.

Το φυτοπλαγκτόν, το οποίο αποτελείται από το σύνολο απειράριθμων μικροσκοπικών οργανισμών που «καταβροχθίζουν» αέρια του θερμοκηπίου και τρέφουν -άμεσα ή έμμεσα- κάθε ζωντανό πλάσμα των ωκεανών, έχει χαθεί περίπου κατά 40% μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα που κράτησε τρία χρόνια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από δορυφορικές εικόνες ότι το φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα στρώματα των θαλασσών μειώνεται εδώ και 30 χρόνια, με συνέπεια την μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης, της πράσινης ουσίας η οποία βοηθά το φυτοπλαγκτόν να φωτοσυνθέτει, δηλαδή να απορροφά διοξείδιο και να απελευθερώνει οξυγόνο (περίπου το μισό αυτού που αναπνέουμε).

Ο συντάκτης της έκθεσης Ντάνιελ Μπόις του Πανεπιστημίου Νταλχούζι, που βρίσκεται στη Νέα Σκωτία, τονίζει ότι όσο και αν δεν το κατανοούμε, η μείωση αυτών των μικροοργανισμών επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Μεγάλο μέρος του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα παρήχθη από φυτοπλαγκτόν πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ βοηθάει ώστε να διατηρούνται χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στον πλανήτη.

Πηγές: Ναυτεμπορική, Καθημερινή

http://www.biozo.gr/node/321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου