Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΑΣ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟ...


(...)Πριν έναν αιώνα ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ είχε όλο το χρόνο και τον χώρο – στο τεράστιο βιβλίο του – να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια όσα ωραία και θαυμαστά τον συνάρπασαν στην Πάργα. Εμείς, δυστυχώς, στα περιορισμένα πλαίσια ενός άρθρου αναρωτιόμαστε, τι πρώτα θάπρεπε να πούμε και τι δεν θάπρεπε ν’ αφήσουμε. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν ένα σύντομο οδοιπορικό γύρω από την Πάργα, αφού πρώτα ζητήσουμε την κατανόηση και επιείκεια των ειδημόνων και των ντόπιων για τις όποιες ακούσιες παραλείψεις μας.


-Εξωκκλήσι Αγ. Ελένης.

Με αφετηρία την εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο κέντρο της Πάργας κατευθυνόμαστε για Πρέβεζα και στα 3 χλμ. ακριβώς στρίβουμε δεξιά. Αμέσως μετά συνεχίζουμε ευθεία τον χωματόδρομο με κατεύθυνση προς Μακρυνόρος. Στα 3,6 χλμ. σταματάμε για λίγο σε μια στροφή του δρόμου και απολαμβάνουμε κάτω χαμηλά την κορυφαία θέα του πανέμορφου «Κόλπου του Λυχνού». Στα 5,4 χλμ. λοξοδρομούσε κάτω αριστερά. Ο δρόμος είναι βατός, η διαδρομή υπέροχη ανάμεσα σε οργιώδη βλάστηση από κουμαριές, πουρνάρια, αγριελιές, μυρτιές και ασπάλαθους ανθισμένους με κίτρινα λουλούδια.


Στα 5,8 χλμ. ο δρόμος τερματίζει ανάμεσα στον πασίγνωστο πια, και τόσο ευχάριστο στα μάτια μας, Παργινό ελαιώνα. Το εξωκκλήσι της Αγ. Ελένης προβάλλει 50-610 μέτρα μακρυά μας κυκλωμένο από πουρνάρια, ασπάλαθους, αγριελιές και κεδροκυπάρισσα. Είναι μικρό, λιτό και, όπως πάντα, ασβεστοχρισμένο εσωτερικά και εξωτερικά. Η μόνη τοιχογράφηση που διακρίνεται είναι στην κόγχη του Ιερού, με την Πλατυτέρα στο άνω τμήμα και χαμηλότερα μια σειρά μορφών με ιεράρχες.


Η θέα προς την Πάργα και το Ιόνιο με τους Παξούς και Αντίπαξους είναι εκπληκτική. Δεν ερχόταν χωρίς λόγο εδώ ο Μελετζής. Υπέροχη είναι επίσης η θέα στον ορεινό όγκο του «Πεζοβολιού». Στα ΝΑ διακρίνονται οι εκβολές του Αχέρωντα και στο βάθος το περίγραμμα της Λευκάδας. Λίγο βορειότερα αχνοφαίνονται τα Ακαρνανικά όρη ενώ, πίσω από την Πάργα και τον Βάλτο, ορθώνεται το ακρωτήρι του Αγ. Σώστη, ένας φοβερός κατακόρυφος βράχος, γνωστός με την ονομασία «Φραγκοπήδημα».


Μοναχική και έξω από τις συνηθισμένες τουριστικές περιοχές, η Αγ. Ελένη είναι σημείο μοναδικό, με θέα συγκλονιστική και απόλυτη γαλήνη.


Αναδημοσίευση από "Ελληνικό Πανόραμα" τεύκος 39

(Με την άδεια του Εκδότη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου