Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Καλά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς

1)  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε blogs της Μεσσηνίας, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να πιστωθεί στους  λογαριασμούς των ελαιοπαραγωγών τουλάχιστον το 50% του ποσού της Ενιαίας Ενίσχυσης  που δικαιούται ο κάθε παραγωγός 

2)
Έλληνες αγρότες –με φαντασία και διάθεση - στη Θεσπρωτία, που έχουν ελαιώνες, τυποποιούν μόνοι τους το λάδι και το πωλούν. Έχουν, έτσι, ένα καλό δεύτερο εισόδημα.
Έτσι στο ξεκίνημα της ελαιοπαραγωγικής περιόδου και την ώρα που το έξτρα παρθένο λάδι πωλείται χύμα στα 2 ευρώ το λίτρο, το ίδιο λάδι, αν είναι τυποποιημένο, η τιμή του αυξάνεται στα 4,5 με 5 ευρώ. Μέχρι τώρα οι ντόπιοι παραγωγοί ελαιολάδου πουλούσαν χύμα, χωρίς να βγάζουν συχνά το κόστος παραγωγής.
Φυσικά και η προσπάθεια τυποποίησης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά αξίζει τον κόπο από ομάδες παραγωγών όταν έχουν πολύ καλή ποιότητα ή πιστοποιημένο  βιολογικό ελαιόλαδο να το δοκιμάσουν, άλλωστε είναι μια πάγια και διαρκή επένδυση.
Αντίθετα οι γείτονες Ιταλοί αγοράζουν το ελληνικό λάδι, που είναι εξαιρετικό, το τυποποιούν και το μοσχοπουλάν στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2010-2011, ο Έλληνας παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (1,94 ευρώ το κιλό) να μειώνεται κατά 5%. Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Ιταλός παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (3,90 ευρώ το κιλό) να αυξάνεται κατά 44%.(ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου